Hoeveel moet ik mijn luipaardgekko’s nu voeren?
Eigenlijk is daar geen eenduidig antwoord op te geven.
Luipaardgekko:
Wanneer je de diertjes pas gekocht heb voer je ze rond de 5 krekels per dier, observeer hoeveel per dier gegeten word, dit kan dan de hoeveelheid krekels zijn die het dier nodig heeft. Krekels die niet gegeten worden moeten verwijderd worden deze kunnen schade toebrengen aan je dieren.
Niet elke luipaardgekko heeft evenveel voedsel nodig. De ene luipaardgekko is wat actiever dan de andere luipaardgekko.
Wel zijn er een aantal richtlijnen te geven. Er zijn mensen die hun luipaardgekko’s teveel voeren. Een goede richtlijn is om je luipaardgekko’s in elk geval niet vaker dan drie keer per week eten te geven. Hierbij kun je gerust wat variëren. Ik voer mijn dieren nooit op vaste dagen dit is altijd wisselend de ene keer 2a3 dagen ertussen dan 1 dag of meer, in de natuur hebben ze ook niet altijd eten voor handen zo boots ik in mijn beleving de natuur na. Je kan voor je dieren ook een voederschema maken, zo weet je precies wat ze gegeten hebben en op welke dag, de hoeveelheid en soort voedsel.
Ook hebben jonge luipaardgekko’s niet meer eten nodig dan volwassen luipaardgekko’s. Het is verstandig om zowel voor jongere als oudere dieren ongeveer hetzelfde dieet aan te houden. Een te snel groeiende luipaardgekko kan allerlei problemen krijgen.
Verder is het verstandig om wat afwisseling in het eten aan te bieden. Alleen maar meelwormen is in elk geval sterk af te raden. Door een variatie in eten aan te bieden kun je ervoor zorgen dat je luipaardgekko zoveel mogelijk van de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Zwangere vrouwtjes verbruiken veel energie en mogen gerust meer krijgen dan in de rest van het jaar, maar overdrijf dit niet. In de natuur is het normaal dat een vrouwtje in het broedseizoen gewicht verliest.
Wat eten Luipaardgekko’s zoal:
Krekels (hoofdvoeding.)
In de gespecialiseerde dierenwinkels voor reptielen kan je de volgende vier soorten krekels tegenkomen: Huiskrekels, steppekrekels, bandkrekels en veldkrekels.
De Huiskrekel: Acheta domestica
De huiskrekel is de meest verkochte krekelsoort. De krekel is middelmatig van grote, en heeft een bruinig lichaam. Huiskrekels groeien relatief langzaam in vergelijking met de andere soorten wat een voordeel kan zijn als je kleinere krekels moet voeren. Ontsnapte huiskrekels kunnen nog een paar dagen buiten het terrarium overleven.
De Veldkrekel: Gryllus campestris
De veldkrekel kan zeer agressief gedrag vertonen t.o.v je dieren, gooi niet zomaar een paar van deze krekels in je bak. Deze krekels kunnen s’nachts of overdag je dieren behoorlijk verwonden.
De bandkrekel :Gryllodes sigillatus
De bandkrekel is te herkennen aan de twee dwarsbanden. Verder lijkt deze krekel erg veel op de huiskrekel. Het nadeel is dat de levenscyclus langer is en daardoor de kweek minder snel gaat. Dit is ook de reden dat ze veel minder gebruikt worden. Deze soort tsjirpt ook meer dan de huiskrekel.
De steppenkrekel: Gryllus assimilis
De steppenkrekel heeft de zelfde kleur als de huiskrekel. Alleen wordt deze soort 3,5 centimeter groot. Ze tsjirpen minder dan de huiskrekel.
meelwormen
Meelwormen zijn een stuk minder voedzaam dan de wasmot of krekel. Deze circa twee centimeter lange worm is goudbruin van kleur en opgebouwd uit segmenten. De acht millimeter lange eitjes waar deze worm uit komt, worden gelegd door de meeltor. Je kunt ze één voor één voeren en er op letten dat ze worden opgegeten. Ze worden vaker aangeboden in een voeder bakje met een opstaande rand van zo'n drie centimeter. Zo kunnen ze er niet uit kruipen en zullen de gekko's / halsbandleguanen eten wanneer ze honger hebben. Over het algemeen worden meelwormen gebruikt als bijvoer, maar er zijn ook kwekers die enkel en alleen meelwormen voeren (bij de Luipaardgekko). De meningen zijn hier over verdeeld. Er zijn wel enkele grote nadelen: de schil is moeilijk te verteren, en wanneer ze levend doorgeslikt worden kunnen ze enorme schade in de ingewanden of de bek veroorzaken. Ik knip zelf altijd bij de meelworm de kop eraf en voer ze dan met een pincet.
buffalowormen
Buffalowormen lijken erg veel op meelwormen, maar zijn een stuk kleiner. Ze hebben ook net als meelwormen een lage voedingswaarde. Buffalowormen zijn ongeveer een centimeter lang en ontwikkelen zich uiteindelijk tot de buffalokever. Deze wormen kun je op dezelfde manier voeren als de meelworm. Alleen heb je bij de buffaloworm maar een opstaande rand van twee centimeter nodig. Omdat ze zo klein zijn, zijn buffalowormen goed te gebruiken bij het voeren van de jongen. Er zijn wel enkele grote nadelen: de schil is moeilijk te verteren, en wanneer ze levend doorgeslikt worden kunnen ze enorme schade in de ingewanden of de bek veroorzaken.
wasmotten
 |
De larven van de wasmot worden ook regelmatig als voer aangeboden. Deze tot twee centimeter lange larven hebben een hoge voedingswaarde, voer ze daarom niet te vaak, omdat de gekko's / halsbandleguanen er snel dikker van worden. Dit kan vooral voor het mannetje niet gewenst zijn. Het voordeel van deze larven is dat ze niet snel weg kruipen. Je kunt ze gemakkelijk uit het bakje halen en zullen er niet uit springen zoals krekels dat doen. Ook zijn ze gemakkelijk te vangen door de gekko's. Het nadeel is dat het leuk kan zijn om je dieren te zien jagen op het voedsel wat je niet zal zien bij het voeren van wasmotten. Ik voer mijn dieren de wasmotten me een pincet, laat je ze in je bak rondkruipen dan kan het wezen dat ze een net spinnen, wanneer je dieren overdag of s’nachts slapen deze web zich gehecht heeft aan de huid van het dier. Het dier schrikt, je kan je dan misschien wel voorstellen wat er gebeurt , huid scheurt, wond.
kakkerlakken
Kakkerlakken maken een snelle opmars als voedseldieren.
Ze bieden een paar belangrijke voordelen boven krekels:
- ze maken geen geluid
- ze springen niet
- ze zijn voedzamer
- ze gaan langer mee
Een nadeel is wel dat de kweek stukken langzamer gaat dan bij krekels en dat hierdoor de prijs ligt hoger dan de krekels.Ze blijven na ontsnapping doorgaans ook een stuk langer leven dan krekels, voorzichtigheid is hierbij dus geboden!Soorten die vaak worden aangeboden zijn:
- Shelfordella tartara
- Blaptica dubia
Nestmuisjes:
Ook nestmuizen en nestratten worden gevoerd aan luipaardgekko's . Ze worden meestal gevoerd aan volwassen luipaardgekko vrouwtjes om de voortplanting te stimuleren. Het skelet van de nestmuis of nestrat bevat veel calcium wat nodig is voor het leggen van eieren. Deze dieren zijn wat moeilijker te krijgen. Wat je wel veel ziet in dierenwinkels zijn ingevroren nestmuizen / -ratten, maar je moet maar afwachten of jouw gekko die ook eet. Als een nestmuis/rat bij de moeder wordt weggehaald blijft het nog zo'n 48 uur leven. Ze moeten dus snel gevoerd worden. Je kunt ze heel sporadisch aanbieden aan je dieren, omdat ze hier heel snel dikker van worden. Het is zeker geen voedsel voor alledag. Dit voedsel is ook niet noodzakelijk en wordt maar zelden door particulieren gebruikt.
Wat je niet moet voeren zijn:
moriowormen en trek- of woestijnsprinkhanen. Deze zijn beiden niet geschikt als voer voor de luipaardgekko. Beide zijn te groot voor de Luipaardgekko.
Vitaminen en mineralen :
Het is belangrijk dat je alles wat je voert (met uitzondering van nestmuizen / -ratten) bestuift met calcium/vitaminen preparaat. Luipaardgekko's hebben in de natuur een veel gevarieerder dieet dan in het terrarium, daarom moet er een preparaatvan calcium en vitaminen(D3) worden gebruikt om het tekort aan te vullen. Het meest gebruikelijke is in poedervorm, maar er is ook een oplosbaar preparaat voor in het drinkwater verkrijgbaar wat gebruikt kan worden als aanvulling op de poedervorm. Het bestuiven van je voedseldieren kan wat moeite kosten. Het makkelijkst is om de dieren in een potje te doen met daar in wat poeder. Dan de deksel erop en schudden. Soms moet je even wachten tot het poeder wat is gezakt anders waait het weg en moet je het poeder sneller vervangen. Denk hier niet te makkelijk over, veel luipaardgekko's hebben een hoge tolerantie en er zal niets aan ze te zien zijn als je dit niet doet, maar op den duur, en zeker als ze eieren gaan leggen, kan dit echt gevaarlijk voor ze worden.
Drinkwater:
Ververs om de dag het water of indien nodig eerder.
|