Luipaardgekko

       mikedogreptiles de site van en voor de Luipaardgekko liefhebber.

 Herkomst.

                      

De luipaardgekko (latijnse naam: Eublepharis Macularius) komt voor in (half)droge gebieden van Afghanistan, Pakistan, Iran en India. De luipaardgekko is een van de 700 soorten uit de familie Geckonidae en behoort tot de onderfamilie Eublepharinae. De geslachtsnaam (Eublepharis) heeft de luipaard gekko te danken aan zijn beweegbare oogleden. Eublepharis betekent, letterlijk vertaald, echt ooglid. De soortnaam (Macularius) betekent gevlekt.

Uiterlijk

Luipaard gekko's kunnen maximaal 25 cm lang worden. De staart is net iets korter dan de kop en romp samen. De staart lijkt verdeeld te zijn in schijven. Op de rug heeft de gekko allemaal kleine bultjes en de buik is glad. Deze gekko's wegen als ze volwassen zijn gemiddeld zo'n 60 gram, maar omdat ze in hun staart een vet voorraad op slaan kan deze gekko wel de 100 gram halen. Van origine hebben ze een witgele basiskleur met zwarte vlekken. Omdat de luipaard gekko makkelijk te kweken is en al vele jaren als huisdier gehouden wordt zijn er door selectief kweken vele kleuren ontstaan.

Hantering

Jonge dieren zijn vaak onrustig en rennen snel weg maar naarmate ze ouder worden, worden ze ook wat rustiger. Laat ze rustig aan je wennen en pak ze niet te vaak vast. Zo kunnen ze last krijgen van stress en ziek worden! Als je ze je hand op lokt zullen ze na verloop van tijd graag op je hand zitten. Het verschilt ook per dier hoe tam ze worden. Het ene dier is wat schuwer dan het andere. Pas altijd op voor de staart. Gekko's werpen bij gevaar hun staart af (autotomie) als afleiding voor hun vijand. Als ze bij de staart vastgehouden worden zullen ze deze afwerpen. Het groeit wel weer aan maar wordt nooit zo mooi meer als ervoor.
 

Geslachtsbepaling

Zo'n zes maanden na het uitkomen van het ei kun je het geslacht met blote oog bepalen. Je kunt dit zien door de in v-vorm liggende pre-anale poriŽn tussen de achterpoten (zie plaatje hier onder). Soms kun je na 6 maanden ook de vorming van de hemipenissen (de twee verdikkingen bij de staartwortel) al zien maar let vooral op de poriŽn. Voor een redelijke schatting van het geslacht kun je ook al kijken als ze een maand oud zijn. Let dan op eventuele ontwikkeling van de poriŽn. Hierbij heb je een vergrootglas nodig die zo'n 10x vergroot. Het is belangrijk om te weten of je een mannetje of vrouwtje hebt, omdat je volgroeide mannetjes niet bij elkaar kunt houden. Doe je dit wel dan zal de sterkste overleven. Zolang ze niet volgroeid zijn kun je ze wel bij elkaar houden maar ga alvast op zoek naar een andere woning voor een van de twee.
 

                      

 

 

Gratis website teller  

 

[Home] [Wie ben ik ?] [Luipaardgekko] [Huisvesting.] [Kweek] [Voeding] [mikedog's place] [collectie mikedogreptiles] [Te Koop] [Links] [Beursen] [Gezocht.] [Gastenboek]